Förvara båten på tomten

Förvara båten på tomten

Om man har en båt vet man antagligen hur viktigt det är att ta hand om den på rätt sätt. Båtar finns i flera olika storlekar och modeller. Vissa tål att ligga i vattnet hela vintern, andra gör det inte. Några båtar är stora, andra kan man i princip dra upp för hand. Hur båten ska förvaras kan vara ett litet gissel. Om man har en tomt kan det vara en idé att placera båten där.

Att ta upp båten

För att man ska kunna förvara båten måste man ta upp den ur vattnet. Om det rör sig om en liten eka eller roddbåt kan man ofta ta upp den för hand. De allra flesta låter sedan den lilla båten ligga utom räckhåll för vattnet, i alla fall om man har en egen strandlinje. I annat fall kan man köra båten på en mindre släpkärra. Är båten större kan det behövas en lyftkran för att ta upp den. Det är inte helt lätt att få banden som lyfter båten rätt placerade och det krävs mycket övning för att få båten i balans så att den inte tippar när den lyfts ur vattnet. Båten bör sedan placeras på en båtkärra för att fraktas vidare.

Bygga båtförvaring

Om man vill att båten ska stå skyddat från tjuvar och annat kan det vara klokt att bygga en förvaring till den. I vissa fall kan man slå en stor presenning om båten och sätta ett lås på kärran men det skyddar inte allid. Hos byggvaruhuset Buildor kan man hitta allt man behöver för att bygga ett garage eller ett tält till båten. Det är viktigt att man lägger en hel del energi på stommen. Det är den som ska hålla förvaringen uppe när det blåser eller om det kommer tung snö.

Regler för att förvara båten på tomten

För att man inte ska komma på kant med grannarna eller med lagen kan det vara bra att ha lite koll på de regler som gäller för att man ska få förvara sin båt på tomten. I vissa fall kan det nämligen ses som att man behöver ett tillstånd för förvaringen. Man kan till och med behöva ansöka om bygglov. Så länge man ser till att hålla sig inom de regler som finns kan man dock inte bli straffad. Även om grannen kanske inte tycker att båten är så vacker får de lära sig att stå ut under den tid båten vinterförvaras.

Ta hand om båten på rätt sätt

När man tar upp sin båt är det klokt att se över den. Inne i båten kan man placera en fuktslukare som förhindrar fukt under vintern. Det kan också vara dags att måla om båten. Det är en syssla som passar bra under våren innan båten sätts i vatten.

noteblog