Rätt klädd för segelturen

Rätt klädd för segelturen

Båtmässan har inspirerat många nya seglare genom åren. Här har skrov och mast diskuterats, däck, pentry och ruff har granskats och många härliga segeläventyr tagit sin början. Innan man ger sig ut kan det vara bra att ha visualiserat sin resa, så man vet hur långt bort, hur länge, och i vilket klimat seglatsen sker. Att leva på en liten och mycket begränsad yta under en kort eller en längre tid kräver olika typer av utrustning och kläder beroende på miljö och klimat. För långa resor på öppet hav är det mat och vatten som kräver plats. Utrustning för nödsituationer likaså. Platsen för att förvara kläder och annat du vill ha med dig är därför mycket begränsad, och det gäller att välja ut några få smarta klädesplagg som fungerar i olika sammanhang, hellre än att stoppa med lite av det som kan vara “bra att ha”. Tänk i stället: “Vad måste jag ha?”

I ett kyligt klimat

Ska du segla i ett kyligt klimat, där medeltemperaturen kanske inte håller sig runt 10-15 grader behöver du kunna hålla dig varm. båtmässan bjöd på många nyheter och bland dem fanns en sportfiskeavdelning som säkerligen kommer att inspirera till ett antal lite nordligare seglatser under kommande år. I temperaturer under 10 grader är det lätt att bli för kall på sjön. Satsa därför på ett riktigt bra och vattensäkert ytskikt, så du slipper segla blöt. När vi är våta är kyleffekten mycket stor så håll dig torr. Under detta vattentäta skikt behöver du ett värmande och smidigt skikt. Tänk på att ull värmer i värsta fall även om det är fuktigt, medan andra material som bomull kyler dig. Se till att alla skikt har muddar som du kan stoppa ned i stövlar, eller dra över handlederna under handskarna så slipper du kalla glipor. Understa lagret kan utgöras av ett bra underställ som har förmågan att transportera bort fukt från kroppen, om det behövs. Fryser du fortfarande eller har lätt att bli kall kan en tunn dunväst under jackan vara skön att ha med.

En tropisk seglats

Att segla i tropikerna är många seglares dröm. Vad sägs om turkost hav och en strålande sol från himlen medan du varsamt rundar så öar och besöker stränder med vit korallsand? Att det går åt mycket vatten när det är varm vet du säkert redan, men visste du att en vanlig T-shirt bara är solskyddsfaktor 15, och att du faktiskt kan bränna dig vid lång exponering även om du har kläder på dig. Du behöver helt enkelt investering i riktiga solskyddande plagg som med sina 50 i solskydd effektivt blockerar den farliga UV-strålningen och dessutom håller dig svalare. hämta rabattkoder på https://www.kampanjjakt.se/ för att minska kostnaden lite om du inte redan har dessa plagg. Det är viktigt att ha en rejält skyddande solhatt, och ska du fiska kan ett par tunna handskar skydda handryggarna från solskador. Förutom skyddsplagg kanske du kan klara dig med ett par bikinis eller badbyxor. Det viktigaste är de anpassade funktionsplaggen, vare sig du är i hetta eller i kyla på seglatsen.

noteblog