Sjösättning av båtar

Sjösättning av båtar

Just nu är det vinter och kallt i Sverige, men det är inte långt kvar innan de första säkra vårtecknen börjar synas. Jag pratar givetvis om sjösättningen av båtar. Äntligen! Antagligen har du låtit din båt stå på land i någon hangar eller under presenning på din tomt. Kanske har du varit där och putsat och grejat med din båt så att den ska vara helt redo för den nya säsongen. De första sjösättningarna brukar äga rum någon gång i mitten av april för att sedan pågå en bit in i juni då de allra sista båtarna sätts i vattnet. Om du är medlem i något sjösällskap och har din båt i en hangar som är i anslutning med sällskapet brukar de arrangera sjösättningen. Ett annat säkert tecken om att våren är på ingång är alla båtmässor som arrangeras runt om i landet. Vi har givetvis varit på en av dem och kollat om det finns några intressanta trender inför den stundande båtsäsongen.

Trender för sommaren

Inför varje ny säsong händer det massor av intressanta grejer, inte bara i naturen utan också i båtvärlden. Precis som med modevärlden så går det också trender inom vilken typ av båt du ska ha. Under veckan som gick spanade vi in några heta och intressanta trender på båtmässan. Något som har kommit riktigt starkt de senaste åren är aluminumbåtar, eller allvädersbåtar som de också kallas. Anledningen till det tros vara att de är oerhört praktiska. Om du inte gillar att stå och greja med en massa underhåll och dessutom vill ha en båt som tål det mesta så kanske en aluminiumbåt är något för dig. En annan fördel är att du faktiskt kan ha en aluminiumbåt kvar i vattnet året om. Detta förutsätter dock att båten är ordentligt surrad inför eventuella stormar. Idag hittar du aluminumbåtar från en rad olika leverantörer och tillverkare som dessutom erbjuder många olika typer av båtmodeller. Om du inte gillar det hårda och lite kalla utseendet på den typiska aluminiumbåten så finns det även målade varianter.

El- och Sportfiskebåtar några av årets trender

En båttyp som fick dubbelt så stort utrymme på årets upplaga av båtmässan i Göteborg var sportfiskebåtarna. Sportfiske har de senaste åren blivit riktigt populärt och som följd av det har även intresset för fiskebåtar ökat. Också här ser vi riktigt många aluminiumbåtar, vilket är helt naturligt då den typen av båt inte är lika känslig för repor och andra skador. Miljömedvetenheten är också något som är på tapeten, även i båtsvängen, vilket har lett till att båtar med elmotorer och laddhybrider har blivit mer efterfrågat. laddhybrider är riktigt smarta eftersom du slipper det öronbedövande bullret som den klassiska elmotorn ger, samtidigt som du slipper stinkande avgaser. Med laddhybriden klarar du dig dessutom längre innan du måste återvända till en kaj för att ladda batteriet. En annan viktig aspekt är just den låga miljöpåverkan som elmotorn har. Det pratas även om laddning via solceller som placeras vid kajen så att batteriet alltid är nyladdat inför varje utflykt.

noteblog