Hyra båt i utlandet

Hyra båt i utlandet

När semestern stundar och det svenska vädret ser ut att bjuda på kyla och hällregn kan det vara en god idé att hyra båt utomlands. Om man har tidigare båtvana och passion för öppet vatten finns det inget härligare att glida in i nya gästhamnar och träffa likasinnade båtmänniskor. Det finns många fördelar med att hyra båt, bland annat är det ett perfekt sätt för den som inte äger någon båt och som endast vill nyttja båt ett fåtal veckor om året. Det finns dock en del att tänka på innan man kastar loss utomlands och som man bör förbereda sig på. Planering är A och O och ser man bara till att göra förarbetet på hemmaplan kommer båtsemestern med största sannolikhet att bli ett minne för livet.

Segelbåt på öppet vatten

Det första man ska fundera över är vilken utgångspunkt man skall ha. Det finns flera olika alternativ att välja bland beroende på destination. Bor man inåt landet kan flyg vaxjö stockholm vara en smidig lösning och man kan sedan ta sig vidare från Stockholm eller annan del av landet mot startpunkten för resan. Beroende på vilken typ av båt man önskar hyra är olika intyg ett måste. Vilket som är nödvändigt beror på landet där man hyr båten. Ta kontakt med en båtförmedlare och hör med dem vad som gäller. Ett kustskepparintyg på engelska räcker långt i Europa och fungerar i bland annat Grekland och Italien. Det går även att hyra båt via privatpersoner men fällorna är många och det är viktigt att vara vaksam när det kommer till försäkringsfrågor och andra säkerhetsrelaterade aspekter. Oftast betalar man en handpenning vid bokningstillfället för att sedan betala resterande belopp närmare båthyrans första dag. En viktig detalj är besiktningsprotokollet som tillhör båten. Lämna aldrig hamnen utan att ha gått igenom detta med båtuthyraren och se till så att eventuella fel och brister åtgärdas innan avfärd. Om detta inte görs och båten exempelvis har småskador i skrovet måste det noteras i protokollet. Detta för att undvika att man själv får stå för skadan vid avslutad resa.

Planera båtresan

Rep på brygga

Att resa med båt ger en oerhörd frihetskänsla. Det är inte mycket som kan mätas med känslan av att glida fram på öppet vatten med varma vindar i ansiktet och saltdränkt hud. Förbered båtresan i god tid genom att ta reda på vad som skulle kunna hända när ni väl är ute till havs. Om man endast hyr motorbåt över dagen behöver man inte särskilt mycket packning och kan lämna kvar övriga tillhörigheter på övernattningsstället. Om man ska segla är rekommenderat att man funderar på hur och var man ska förvara värdesaker. Det är också bra att ha ett reseapotek med ett första hjälpen-kit. samt personliga mediciner som inte går att få tag på utomlands. Det är bättre att vara lite pessimistisk och föreställa sig att något händer så att man är beredd på vad som ska göras om något går fel. Ibland blir inte resan som man tänkt sig, ett exempel är när båten sjönk för paret som skulle segla jorden runt . Gör en lista över allt som måste finnas ombord, begär ut försäkringspapper och besiktningsprotokoll och skriv ner viktiga telefonnummer och kontaktpersoner. Sedan är det bara att spänna fast flytvästen och njuta av båtäventyret.

noteblog