Segla jorden runt

Segla jorden runt

Många människor när idag en dröm om att kasta loss från vardagen och bara ge sig av. Väldigt få gör verklighet av det. När man betänker vad det egentligen skulle innebära är det inte så konstig. Tänk dig vad det skulle innebära att segla jorden runt i en mindre båt. Vi talar inte om timmar eller dagar till sjöss, utan veckor och månader. Till havs finns ingen möjlighet att gå ut en sväng om man vill vara ifred, eller ta en fika med någon annan för en stunds avkoppling. Här finns inga biografer, bibliotek, eller en en riktig dusch med sötvatten. Ändå är en jorden runt segling högt på önskelistan för en del. För paret Oskar Olausson och Lisa Lindeberg från Lysekil blir det verklighet.

Liten båt på stora hav

Paret sa upp sig för att segla jorden runt. Redan för två år sedan började deras förberedelser i projektet och nu ligger båten i Göteborgs hamn i väntan på första seglatsen som blir till Danmark, berättar Oskar. Segelbåten, som är en Jeanneau Sun Odyssey 45, är utrustad med säkerhetsutrustning och mycket annat man kan behöva för en treårig seglats. Paret beräknar att resan kommer att kosta dem ca 10 000 kronor var per månad, och har därför lämnat sina permanenta boenden för att spara. Rutten har paret planerat så att de i högsta möjliga mån ska kunna följa årstiderna och vara på norra halvklotet under sommaren och det södra under vår vinter, då det är sommar där. När de kommer till Söderhavet kommer de att få se öar man inte kan ta sig till på annat sätt, vilket är det som Lisa mest ser fram emot, säger hon.

Finansiera en jorden-runt-resa

När de kommer in till de olika hamnarna kommer de att proviantera så mycket som det går, och de har därför med sig medel för att täcka alla beräknade utgifter. Sedan behöver de en buffert för de eventuella oförutsedda händelser man kan råka ut för. Mastbrott, motorhaveri, sjukhusbesök och utrustningsförlust ingår på något sätt nästa i planen. För dig som ska ge dig ut på egna äventyr, kan det vara bra att veta att du kan ta ett lån för att täcka kostnaderna. I villkor för Ellos privatlån står det hur mycket du kan låna, och vilken återbetalningstid du kan ha. Det kan gå åt en hel del böcker på resan, och det är svårt att få tag på i andra länders små hamnar. För annat än mat och vanlig medicin kommer de att åka taxi till någon större stad ibland.

noteblog