Vilken utrustning behövs på en segelbåt?

Vilken utrustning behövs på en segelbåt?

Segling är en fantastisk hobby men den kräver en hel del material. Har du inte rätt utrustning kan resan dessutom bli väldigt farlig. Här kommer en kort och koncis genomgång av vilka saker du ovillkorligen måste ha med dig på en segelbåt, men denna artikel räcker inte. Innan du ger dig iväg på din segling måste du göra efterforskningar och tala med erfarna seglare för att få reda på exakt vad som kan komma att krävas i materialväg. Du måste ha med dig saker för att sköta navigation, säkerhet, verktyg för att kunna fixa skador i båten och något sätt att ropa på assistans om du skulle råka ut för problem. Du måste dessutom ha planerat för alla möjliga sorters scenarier. Vet du vad du ska göra om du går på grund? Om du fångas av ett plötsligt oväder? Om något på båten går sönder? Att planera är lika viktigt som att ha rätt saker med sig.

Säkerhetsutrustning vid segling

När man får upp ögonen för en så rolig aktivitet som segling är det lätt att man blir ivrig och vill ge sig iväg på en gång, men innan du seglar jorden runt finns det en del saker du måste äga och kunna för att på ett säkert sätt framföra en segelbåt. Det billigaste, enklaste och viktigaste är personlig flytutrustning. Innan du sätter din fot på sjön måste du ha en flytväst som är typgodkänd för din kroppsvikt. Förutom en flytväst bör du ha med dig en AIS-sändare, som kontinuerligt sönder ut din position så att andra båtar med AIS-mottagare kan se var du befinner dig. Om olyckan är framme och du måste använda livflotten är det viktigt att du har ett lagningskit, annars blir den lätt värdelös. Andra enkla saker som kan vara lätt att glömma är brandsläckare som fungerar på olika material och första förband samt de läkemedel du kan behöva om du är ute på sjön en längre tid. En radarreflektor kan också vara ovärderlig, den gör att du blir lättare att upptäcka på fartygsradar.

Navigationsutrustning för din segelbåt

Lika viktigt som flytväst är att du har ett system som hjälper dig att navigera när du är ute och seglar. Du bör definitivt kosta på dig ett gps-system så att du alltid kan veta din exakta position, men du måste också alltid ha med dig sjökort och kompass, då alla elektriska system kan krångla. Många vill hellre använda en smartphone eller surfplatta än en dyr GPS-mottagare, men de är sällan vattentäta och displayens ljusstyrka är låg. Sammanfattningsvis kan man säga att du måste ha backup-planer på alla dina planer, man kan aldrig vara för noga med säkerheten. Segling är en hobby, eller kanske snarare en livsstil som kan ge dig otroliga upplevelser och minnen för livet. Om du vill komma igång men behöver lite hjälp med finansieringen, ansök om båtlån hos Sambla så kan de hjälpa dig uppfylla dina seglardrömmar. Tänk på att säkerheten är högsta prio på sjön, så använd sunt förnuft, trafikvett och respektera vädret.

noteblog