Köpa begagnad båt

Köpa begagnad båt

 

Nu för tiden är det dels mycket prisvärt att köpa en begagnad båt, dels är det idag mycket lätt att med internets hjälp hitta ett stort utbud av annonser med billiga båtar på andrahandsmarknaden. Låga priser lockar många och en del skänker till och med bort sina båtar till någon som vill ta hand om den. Det senaste gäller främst träbåtar som kräver mycket underhåll.

  • Tänk på att den båt du köper måste kunna säljas vidare efter att du har använt den färdigt. Köp därför en båt från en känd och pålitlig tillverkare, helst en som fortfarande har sitt varv och tillverkning kvar.
  • En gammal båt som inte kan säljas vidare måste skrotas. Det kan bli både besvärligt och dyrt. Som båtägare är det ju mycket roligare att kunna lägga de pengarna på en ny båt istället för att betala för skrotning. Det är ännu en anledning att se till att båten du köper kan säljas vidare den dagen du vill köpa en ny båt.
  • Kolla in och jämför priser från både privatpersoner och firmor som säljer båtar för att se vad den modell du önskar kostar. Kolla noga igenom vad som ingår i priset.
  • Se upp med annonser om att båtar bortskänkes. Det är ofta ett sista desperat försök från en båtägare att slippa undan att behöva betala för att skrota båten. Fast ibland kan det även gå att göra fynd på marknaden för bortskänkes också. Det gäller främst den som har ett specialintresse för att ta hand om och renovera gamla träbåtar. Där finns många som skänker bort sin båt till någon som lovar att ta hand om den på rätt sätt.
  • Passa på att pruta på priset om det inte känns rätt. Många som säljer sin båt har satt priset med hjärtat snarare än med förnuftet och då kan priset bli för högt. Priset ska avspegla vad båten är värd i utrustning och beroende på skick, inte vad den har betytt för den tidigare ägaren och hans familj. Speciellt på hösten går det bra att pruta, då vill många gärna bli av med båten för att slippa kostnaden för försäkring och förvaringsplats över vintern.
  • Om du funderar på att köpa en segelbåt så se till att få ta ut båten och provsegla den med alla segel uppe. På så sätt ser du att allt fungerar som det ska.
noteblog