Tips inför att skaffa en fritidsbåt

Tips inför att skaffa en fritidsbåt

 

Många är det väl som drömmer om en egen båt att kunna åka ut på böljan den blå med. En del lyckliga personer kan också nån gång i livet få möjlighet att förverkliga sin dröm om en alldeles egen båt. Att ha en egen båt är frihet för många och man vill kunna använda båten till att komma ut på sjö eller hav på fritiden, kunna fiska eller ha längre semester i båten. Innan man slår till finns det dock en rad saker man bör tänka på. Det kan löna sig att tänka igenom allt noga innan man väl köper sin nya båt. Då kommer ditt nya båtliv att bli så mycket roligare.

  • Först är det viktigt att den som har familj involverar hela familjen i båtköpet. Om din familj inte tycker om att vara med på båten kan det skapa konflikter. Se därför till att ni är överens om vilken typ av båt ni vill ha och hur den ska användas.
  • Fundera över hur ni vill använda båten. Ska ni bara använda den för dagsturer kan det räcka med en mindre, öppen båt men vill ni kunna göra längre turer kanske det behövs finnas möjlighet att övernatta i båten.
  • Vill ni kunna leva riktigt bekvämt på båten kan det vara bra att köpa en båt som har toalett och möjligheter att laga mat i en liten köksdel. Vilka bekvämligheter man vill ha är det egentligen bara plånboken som kan sätta en gräns för. Båtar med alla bekvämligheter man kan tänka sig finns det gott om.
  • Hur vill du att båten ska framföras, ska det vara en segelbåt eller motorbåt? Om man vill kunna färdas över större sträckor på kortare tid kan en motorbåt passa men om man vill att själva resan ska vara målet så är en segelbåt perfekt.
  • Behöver ni ha en ny båt eller kan det duga med en begagnad? Det kan skilja sig mycket åt på priset mellan en ny och en begagnad båt. Om man köper båt för första gången kanske det kan vara bra att börja med en begagnad för att se hur det känns. Om man använder båten mycket kanske man kan byta upp sig till en helt ny båt.
  • Om du köper en ny båt kan det vara bra att kolla upp vad båten kommer att vara värd på andrahandsmarknaden. Det kan skilja sig mycket åt i pris mellan olika modeller och om du har tänkt att sälja din båt nån gång i framtiden kan det vara mycket bra att välja en modell med ett högt värde på andrahandsmarknaden.
  • Se till att det går att få hyra en bra båtplats på ett ställe dit du lätt kan ta dig. Om du måste åka långt för att kunna komma till båten finns en risk att du kommer att tappa intresset.
noteblog