Skötsel av träbåtar

Skötsel av träbåtar

Att ta hand om en träbåt behöver inte vara så tidskrävande som man kanske kan tro, i alla fall om man bara fokuserar på det mest nödvändiga för att hålla båten i gott skick. Då räcker det med att hålla fyra saker i åtanke: hur man vinterförvarar båten, vad man smörjer in den med, hur man behandlar den i sjön och hur man tätar läckor.

När det gäller båtens vinterförvaring ska den vändas upp och ner, och placeras då bäst på ett par bockar. Du hittar allt material du behöver för att bygga egna bockar på Byggmax.se. Båten bör också täckas över med en presenning, men det är viktigt att man placerar något mellan båten och presenningen, så att luft kan komma in. Man bör plocka upp båten med ganska god marginal innan det blir frost, så att båten hinner torka innan dess.

Innan man börjar använda båten för säsongen är det viktigt att man behandlar den. Det innebär att man bör måla båten med en blandning bestående av hälften balsamterpentin och hälften linolja. Detta är båtens impregnering, och man bör måla på så många lager att träet blir helt mättat. Impregneringen skyddar dock inte båten från att blekas av solen, och därför kan man efter säsongen också behöva måla båten med tjära. Tjäran har egentligen inte någon större impregnerande effekt, utan är mest ett sätt att göra träet mörkare och skydda det mot röta.

På sjön är det viktigaste att tänka på att man inte låter båten gå emot en stenig botten, eftersom detta sliter mycket på träet.

Hur försiktig man är är i sjön kommer man dock efter några år med båten sannolikt att märka att den inte håller helt tätt mellan plankorna. Dessa läckage tätar man bäst genom att använda en fet substans som smör, bivax eller fårtalg. Man ska dock aldrig använda silikonbaserade produkter för att täta en träbåt.

noteblog